Varkenshaasje met spek, Ratte du Touquet en witloofsalade

Dit is een heerlijk gerecht voor de eerste lentedagen. Steek de barbecue maar aan voor dit in spek gerolde varkenshaasje ingestreken met een zoete marinade waardoor het vlees een krokant laklaagje krijgt. Geef er ratte-aardappelen en een eenvoudige witloofsalade bij.

Varkenshaasje met spek, Ratte du Touquet en witloofsalade

Tony
Keuken BBQ

Ingrediënten
  

  • 1 bussel bieslook
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 2 stronken roodloof
  • 2 stronken witloof
  • 1 tl dragonazijn
  • 2 el yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 800 g ratte-aardappelen of kriel aardappelen
  • enkele takjes tijm
  • 2 tl mosterd Helft voor marinade, andere helft voor dressing
  • 2 el arachideolie
  • 4 el ahornsiroop of honing
  • 10 plakjes spek
  • 800 g varkenshaasje
  • peper
  • zout
  • cayennepeper
  • olijfolie
  • grof zout

Instructies
 

Varkenshaasje

  • Verwarm de bbq tot 200 graden en maak klaar voor indirect grillen.
  • Kruid het varkenshaasje aan alle kanten met peper en zout
  • Leg de plakjes spek zodat ze elkaar in de lengte wat overlappen
  • Leg het varkenshaasje op het spek. Draai het spek rond het haasje. Leg met de naad naar beneden.
  • Meng de ahornsiroop met olie, helft van de mosterd, cayennepeper en zout. Snijd de tijm fijn en meng hem door de marinade.
  • Strijk het vlees in met marinade met behulp van een keukenpenseel.
  • Grill het vlees 20 minuten op de barbecue. Doe het deksel van de barbecue dicht. Draai het vlees om de 5 minuten om en bestrijk telkens met wat extra marinade.

Aardappelen

  • Kook de aardappelen zonder ze te schillen gaar in gezouten water.
  • Giet de aardappelen af. Snijd ze in grote stukken en meng met wat olijfolie. Kruid met grof zout en peper.
  • Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de lookpulp bij de aardappelen. Rits de blaadjes van de rozemarijn en snijd ze wat fijner.
  • Meng alles goed door elkaar.

De witloofsalade met dressing

  • Meng de mayonaise met de yoghurt, de mosterd en een scheutje dragonazijn.
  • Verwijder de harde kern uit het witloof en het roodlof. Snijd het witloof en het roodloof grof. Meng er de dressing door.
  • Snipper de lente-ui en meng hem door de salade. Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

  • Grill de aardappelen ook op de barbecue. Draai het vlees nog een laatste keer om en bestrijk met marinade.
  • Snijd het varkenshaasje in plakken. Het vlees moet gaar zijn, maar mag nog wel rosé zijn.
  • Serveer het vlees met de gegrilde aardappelen en de salade.