Gehaktbrood met krieltjes en wintergroenten uit de oven
Ingrediënten
- 800 g boerengehakt
- 250 g kastanjechampignons
- 2 pastinaken
- 2 wortelen
- 800 g krielaardappelen
- 2 el pijnboompitten
- 2,5 dl kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 2,5 dl heet water)
Instructies
Voorbereiding: 15 minuten
- Wrijf de ongeschilde krielaardappelen schoon onder koud water. Snij ze in de lengte in 2.
- Schil de wortelen en de pastinaken en snij in gelijke staafjes.
- Snij de champignons in 4 of 6, afhankelijk van de dikte.
- Bak de pijnboompitten goudbruin in een braadpan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Meng ze onder het gehakt.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding: 1 uur
- Rol het gehakt tot een mooie bol en duw een beetje platter tot een ovale vorm. Leg in een grote ovenschaal en verdeel er de krielaardappelen en de pastinaak- en wortelstaafjes rond.
- Overgiet met de kippenbouillon en bak 35 min. in de voorverwarmde oven.
- Haal de ovenschaal uit de oven en meng de champignons onder de groenten. Laat nog 20 min. bakken in de oven.
Afwerking
- Snij het gehaktbrood in sneetjes, verdeel over de borden en schep er de groenten rond.
Notities
Tip Veggievariant: breng de krielaardappelen, de wortel en de pastinaak op smaak met olijfolie, 1 takje rozemarijn, peper en zout. Zet 30 min. in een voorverwarmde oven, op 180 °C. Roer er 350 g (gespoelde en uitgelekte) kikkererwten, de champignons en de pijnboompitten onder en zet nog 20 min. in de oven. Bestrooi met fijngesnipperde peterselie.
Voedingswaarde per persoon:
- Energie 704 kcal
- Koolhydraten 55.4 g
- Eiwitten 45.1 g
- Vetten 32.4 g