Gehaktbrood met krieltjes en wintergroenten uit de oven

Gehaktbrood met krieltjes en wintergroenten uit de oven

Elke
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g boerengehakt
  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 pastinaken
  • 2 wortelen
  • 800 g krielaardappelen
  • 2 el pijnboompitten
  • 2,5 dl kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 2,5 dl heet water)

Instructies
 

Voorbereiding: 15 minuten

  • Wrijf de ongeschilde krielaardappelen schoon onder koud water. Snij ze in de lengte in 2.
  • Schil de wortelen en de pastinaken en snij in gelijke staafjes.
  • Snij de champignons in 4 of 6, afhankelijk van de dikte.
  • Bak de pijnboompitten goudbruin in een braadpan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Meng ze onder het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bereiding: 1 uur

  • Rol het gehakt tot een mooie bol en duw een beetje platter tot een ovale vorm. Leg in een grote ovenschaal en verdeel er de krielaardappelen en de pastinaak- en wortelstaafjes rond.
  • Overgiet met de kippenbouillon en bak 35 min. in de voorverwarmde oven.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en meng de champignons onder de groenten. Laat nog 20 min. bakken in de oven.

Afwerking

  • Snij het gehaktbrood in sneetjes, verdeel over de borden en schep er de groenten rond.

Notities

Tip Veggievariant: breng de krielaardappelen, de wortel en de pastinaak op smaak met olijfolie, 1 takje rozemarijn, peper en zout. Zet 30 min. in een voorverwarmde oven, op 180 °C. Roer er 350 g (gespoelde en uitgelekte) kikkererwten, de champignons en de pijnboompitten onder en zet nog 20 min. in de oven. Bestrooi met fijngesnipperde peterselie.
Voedingswaarde per persoon:
  • Energie 704 kcal
  • Koolhydraten 55.4 g
  • Eiwitten 45.1 g
  • Vetten 32.4 g