Gebakken zalm met puree van zoete aardappel en mierikswortel
Ingrediënten
- 4 Atlantische zalmhaasjes
- 800 g verse spinazie
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 600 g zoete aardappelen
- 2 dl room
- 2 el mierikswortel met room (in bokaal)
- 8 fleurons (halvemaantjes in bladerdeeg)
- 2 el geroosterd sesamzaad
- 3 el olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
Instructies
Voorbereiding
- Laat de zalmhaasjes oppervlakkig ontdooien en dep droog met keukenpapier.
- Schil de zoete aardappelen en snij in gelijke stukken.
- Snipper de gember en de teentjes knoflook fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding
- Kook de stukken zoete aardappel 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en prak fijn met een vork. Breng op smaak met de mierikswortelroom, 1 dl room, peper en zout.
- Schik intussen de fleurons op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 min. in de voorverwarmde oven.
- Verdeel de fijngesnipperde gember over de zalmhaasjes en kruid met peper en zout.
- Verhit 2 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de zalmhaasjes ± 5 min. aan elke kant. Neem de stukken vis uit de pan en hou warm.
- Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak het fijngesnipperde knoflook glazig. Meng er de spinazie onder en laat 2 à 3 min. slinken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de sesamzaadjes onder.
- Voeg 1 dl room toe aan de pan van de vis en schraap de braadresten los met een houten lepel. Kruid met peper en zout.
Afwerking
- Verdeel de zoeteaardappelpuree over de borden. Schik er wat spinazie en een zalmhaasje op, en lepel er een beetje saus over. Werk het bord af met 2 lauwe fleurons.
Notities
Voedingswaarde per persoon
- Energie: 792 kcal
- Koolhydraten: 26.6 g
- Eiwitten: 38.5 g
- Vetten: 58.9 g