Gebakken donuts

Gebakken donuts

Lisa Wouters
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 12 donuts

Ingrediënten
  

  • 150 ml melk warm, 35 - 43 °C
  • 1 kl gist instant
  • 15 g vetstof gesmolten bij kamertemperatuur
  • 65 g suiker
  • 1 ei
  • 325 g bloem
  • 0,5 kl zout
  • 1 kl vanille-extract optioneel
  • 1 kl kaneel optioneel
  • 1 snuifje nootmuskaat optioneel

CHOCOLADE GLAZUUR

  • 100 g chocolade in stukken gesneden, ten minste 40% cacao
  • 50 g room of slagroom

WITTE CHOCOLADE GLAZUUR

  • 100 g witte chocolade
  • 50 g room of slagroom
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el poedermelk of koffiemelk

SUIKER-KANNEEL GLAZUUR

  • 60 g vetstof gesmolten
  • 150 g suiker
  • 1/2 el kaneel

Instructies
 

  • In een grote kom (of die van een elektrische mixer indien gebruikt), voeg je warme melk, suiker en gist toe. Roer tot het goed gemengd is. Laat het staan voor een paar minuten tot er schuim begint te vormen op het oppervlak, dan weet je dat je gist wordt geactiveerd.
  • Voeg de boter, eieren en bloem toe en meng met behulp van een houten lepel (of met de deeghaak) gedurende 2 minuten in een matige snelheid. Voeg de overige ingrediënten toe en meng opnieuw gedurende 1-2 minuten.
  • Kneed het deeg ongeveer 3-5 minuten, voeg indien nodig melk of bloem toe maar zorg dat je niet te veel bloem hebt! Als het deeg te plakkerig is, ga gewoon door met kneden zonder toevoeging van bloem en het zal uiteindelijk minder kleven. Het deeg moet zacht en soepel zijn en mag maar een kleein beetje plakken.
  • Vorm het deeg tot een bal en leg in een ingevette kom en dek af met een doek of een handdoek en laat rijzen voor een uur of totdat het haar omvang verdubbeld.
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer 13mm dik is. Snij cirkels met behulp van een koekjesvorm en leg de donuts op de bakplaat bekleed met bakpapier. Dek de plaat af en laat ze de tweede keer rijzen voor ongeveer 45 minuten.
  • Bak de donuts op 180 °C gedurende 8-10 minuten. De bodem mag slechts licht gebruind zijn, terwijl de bovenkant nog bleek moet zijn. Dit maakt de donuts taai.

GLAZUUR

  • Terwijl de donuts bakken, kan je de glazuur maken. Combineer de chocolade en de room in een kleine kom en warm het op in de microgolfoven gedurende 10 seconden en roer tot de chocolade volledig smelt. Warm nog eens op voor 5-10 seconden als het niet warm genoeg is, maar zeker niet meer.
  • Doe hetzelfde voor witte chocolade, maar de poedersuiker en de melk voeg je pas toe na het smelten van de witte chocolade.
  • Zodra de donuts en glazuur zijn afgekoeld tot kamertemperatuur, dompel je de bovenste helft van de donut in het glazuur.
  • Versier de donuts naar wens maar wees snel voordat het glazuur begint te stollen.