Balletjes van rund en bulgur met geglaceerde wortelen en tzatziki

Balletjes van rund en bulgur met geglaceerde wortelen en tzatziki

Elke
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g bulgur
  • 400 g Gehakt runds
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 ei
  • 1 el munt gehakt + voor de afwerking
  • 2 el koriander gehakt
  • 1 bundel wortels jonge, geschild
  • 1 nootje vetstof
  • 2 el citroensap
  • 1 el honing
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Voor de tzatziki

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 komkommer geraspt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 handvol dille gehakt + voor de afwerking
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui en de knoflook in een scheutje olijfolie. Meng de bulgur met het gehakt, het ei, de munt, de koriander, de ui en de look. Kruid met zout en peper. Bevochtig je handen en rol balletjes van het gehaktmengsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 minuten in de oven.
  • Fruit de wortels kort in de vetstof, deglaceer met het citroensap en een scheutje water. Voeg de honing toe en kruid met peper en zout.
  • Maak de tzatziki: meng de yoghurt met de komkommer, de knoflook, de dille en de olijfolie. Kruid met zout en peper.
  • Dien de balletjes op met de wortels en de tzatziki, afgewerkt met een takje dille en een blaadje munt.

Notities

Tip: maak deze balletjes ook eens op Libanese wijze: met lamsgehakt, 100g pijnboompitten, een handvol gesnipperde verse munt, 1kl vierkruidenpoeder en een mespunt kaneel.