Appeltaart met amandelnoot

Appeltaart met amandelnoot

Tony
Er gaat niets boven een versgebakken super-de-luxe-appeltaart. gevuld met een zoete amandelmix met rozijnen, vanille en een snuifje kaneel. Erbovenop komen appelblokjes, die zoet gepaneerd zijn. Na een geduldige bakbeurt kan je de appel-amandeltaart koud serveren bij een kop koffie of maak er een lauw-warm dessert van met schepijs naar keuze.
Gang Dessert
Porties 4 pers

Ingrediënten
  

  • 2 vellen bladerdeeg ong 230g /stuk
  • 200 g amandelpoeder
  • 140 g patisseriebloem
  • 120 g malse boter
  • 100 g suiker
  • 2 st ei
  • 100 ml melk
  • 150 g rozijnen
  • 1 st vanillestok
  • kaneelpoeder
  • 2 st appels Jonagold
  • 60 ml amandellikeur Amaretto
  • 100 g amandelschilfers

Instructies
 

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Strijk de taartvorm in met een beetje boter. Bepoeder de boter met een dun laagje bloem. (Gebruik eventueel een borsteltje.)
  • Bepoeder je werkvlak met wat bloem en leg de twee vellen bladerdeeg bovenop elkaar. Kneed ze tot een bol en rol met de deegrol tot je één dikke ronde lap deeg hebt, voldoende groot om de bakvorm te vullen.
  • Bedek de vorm met het bladerdeeg. Druk het aan in hoekjes en kantjes en druk de opstaande randen naar binnen toe.
  • Meet de juiste hoeveelheid melk en kluts er de eieren doorheen.
  • Doe blokjes malse boter in de mengkom van de keukenmachine, samen met de suiker. Laat de machine rustig draaien tot beide goed gemengd zijn.
  • Giet alvast een derde van het mengsel van eieren en melk in de mengkom met boter en suiker.
  • Meng de bloem met het amandelpoeder en schep deze ‘droge stof’ lepel per lepel in de pot van de keukenmachine. Tussendoor schenk je er de rest van het mengsel van melk en eieren bij.
  • Voeg de vanille erbij en het kaneelpoeder
  • Strooi tenslotte de rozijnen in het beslag en laat de machine nog even draaien.
  • Schep de taartvulling in de taartbodem en strijk het oppervlak glad.
  • Schil de appelen en snij het vruchtvlees in gelijke blokjes van een centimeter breed.
  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Doe de stukjes in een mengkom, schenk er een scheut amandelikeur overheen en strooi er de amandelschilfers bij. Laat de fruitblokjes 10 minuten marineren in de likeur.
  • Neem een tweede mengschaal en strooi er kristalsuiker in. Schep daarin de uitgelekte appelblokjes met amandelschilfers tot er een dun laagje suiker rond kleeft. (De likeurmarinade gebruik je niet.)
  • Verdeel het zoet gepaneerde fruit gelijkmatig over de taart. Druk de appelblokjes wat aan, zodat een deel ervan in de taartvulling vastkleeft.
  • Bak de appeltaart in de oven van 180°C, gedurende zo’n 90 minuten.
  • Ontvorm de bladerdeegtaart voorzichtig. Laat ze afkoelen op een taartrooster.