Gehaktbrood met krieltjes en wintergroenten uit de oven
Voorbereidingstijd1 uuruur15 minutenmin
Totale tijd1 uuruur15 minutenmin
Porties: 4personen
Auteur: Elke
Ingrediënten
800gboerengehakt
250gkastanjechampignons
2pastinaken
2wortelen
800gkrielaardappelen
2elpijnboompitten
2,5dlkippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 2,5 dl heet water)
Instructies
Voorbereiding: 15 minuten
Wrijf de ongeschilde krielaardappelen schoon onder koud water. Snij ze in de lengte in 2.
Schil de wortelen en de pastinaken en snij in gelijke staafjes.
Snij de champignons in 4 of 6, afhankelijk van de dikte.
Bak de pijnboompitten goudbruin in een braadpan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Meng ze onder het gehakt.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding: 1 uur
Rol het gehakt tot een mooie bol en duw een beetje platter tot een ovale vorm. Leg in een grote ovenschaal en verdeel er de krielaardappelen en de pastinaak- en wortelstaafjes rond.
Overgiet met de kippenbouillon en bak 35 min. in de voorverwarmde oven.
Haal de ovenschaal uit de oven en meng de champignons onder de groenten. Laat nog 20 min. bakken in de oven.
Afwerking
Snij het gehaktbrood in sneetjes, verdeel over de borden en schep er de groenten rond.
Notities
Tip Veggievariant: breng de krielaardappelen, de wortel en de pastinaak op smaak met olijfolie, 1 takje rozemarijn, peper en zout. Zet 30 min. in een voorverwarmde oven, op 180 °C. Roer er 350 g (gespoelde en uitgelekte) kikkererwten, de champignons en de pijnboompitten onder en zet nog 20 min. in de oven. Bestrooi met fijngesnipperde peterselie.Voedingswaarde per persoon: